Vorige week heb ik samen met het orkest waar ik dirigent van ben, een concert gegeven bij een evenement van “Keep them rolling”. Tientallen oude legervoertuigen reden in het Gooi een tocht in het kader van 70 jaar bevrijding. Er waren drie veteranen aanwezig, die in de tweede wereldoorlog vochten voor de bevrijding van Nederland. Tijdens de uitgebreide lunchpauze speelden wij toepasselijke bevrijdingsliederen.

 

Met een Amerikaanse oud-strijder, Robert Izumi, kwam ik in gesprek. In 1944 landde hij als paratroeper in Normandië en speciaal voor hem speelden we het thema uit de Amerikaanse televisieserie “Band of Brothers”. Deze serie gaat over de landing in Normandië en de bevrijding van Europa. Uzimi was zichtbaar ontroerd. Hij vertelde over zijn oorlogsjaren in Europa en de gevechten in Korea en Vietnam.

Als je er goed over nadenkt, is het een enorme stap als iemand ervoor kiest om in het leger te gaan dienen en te vechten voor de vrijheid van andere mensen. Zeker als we spreken over 70 jaar geleden. Je kunt het je bijna niet voorstellen. Sommige soldaten waren maanden en zelfs jaren van huis, zonder contact met het thuisfront dan alleen af en toe een brief of een kaartje. Toen bestonden er nog geen mobiels en was er geen world wide web. Voor met name de huidige jongeren, de jeugd van het digitale tijdperk, moet dit onvoorstelbaar zijn. Het fascineert me, dat mensen de keuze maken om hun leven in de waagschaal te stellen voor een ander. Ik realiseer me dat mijn favoriete uitspraak “het is maar wat je ervoor over hebt” in dit geval wel erg van toepassing is.

Eigenlijk kun je deze uitspraak bijna overal op toepassen. Wil je een bepaald beroep gaan uitoefenen, dan moet je vaak tijd investeren in een studie. Heb je dat ervoor over? Vind je het belangrijk om een goed contact met je familie of vrienden te onderhouden? Dan moet je daar aandacht aan besteden. Misschien moet je daarvoor veel kilometers rijden en af en toe andere dingen ervoor laten. Heb je dat ervoor over? Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

In mijn mediationpraktijk kom ik het vaak tegen. Wat heb je bij een conflict ervoor over om de kwestie op te lossen? Wil je tijd investeren? Heb je het ervoor over om zelf water bij de wijn te doen? Wil je voorkomen dat je echtscheiding een vechtscheiding wordt en wat heb je daar dan voor over? Wil je graag weer een positieve toekomst en heb je het ervoor over om iemand te vergeven en een streep te zetten onder het verleden? Gun je je ex-partner ook een goede toekomst en heb je het ervoor over om daarvoor concessies te doen?

Om een conflict op te lossen, wordt van alle betrokkenen een inspanning gevraagd. Zij moeten er iets voor over hebben. Zonder inspanning is de kans groot dat het niet zal lukken. Het zijn keuzes die mensen zelf maken. Net zoals de veteranen die hun leven riskeerden voor de vrijheid van een ander. Als zij dit er niet voor over hadden gehad, dan zouden wij nu niet in vrijheid kunnen leven.

 

Henrie Pastoor
Vallei Mediation

mediation

Wat heb je er voor over…