Sander neemt in de praktijkruimte plaats aan tafel. Ik maak ondertussen koffie en we kletsen wat. Na het intakegesprek van vorige week is dit zijn eerste coachingsgesprek. Sander zit niet prettig in zijn vel en loopt tegen verschillende zaken aan. Dingen die hij graag wil bereiken, lijken niet te lukken en hij komt snel met mensen in conflict.

“Hoe gaat het met je?”, vraag ik Sander. Hij haalt zijn schouders op. “Gisteren had ik een vervelende dag op mijn werk”, zegt hij. “Ik erger me enorm aan Jessie, mijn leidinggevende. Zij heeft zoveel kritiek op mij. Ik heb sinds kort deze baan, dus er komt veel op mij af. In bijzijn van mijn collega’s komt ze me telkens vertellen wat ik fout heb gedaan, iedere dag weer. Als ik haar aan zie komen, krijg ik al buikpijn.

“Ik merk dat het je veel doet”, zeg ik. “Hoe zou je graag willen dat het gaat?” “Uiteraard wil ik geen fouten maken”, zegt Sander, “maar ik wil vooral niet dat ik, ten overstaan van collega’s, constant op mijn vingers word getikt.”

“Weet je”, zeg ik, “één van mijn favoriete tegeltjeswijsheden is: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Als je met je auto een weg in rijdt en het blijkt een doodlopende weg te zijn, dan keer je om en zoek je een andere route die jou naar je bestemming brengt. Klinkt heel logisch, nietwaar? Toch blijven we in het dagelijks leven vaak de dingen op dezelfde wijze doen, ook al merken we dat het niet het gewenste resultaat oplevert.”

“Albert Einstein zei ooit: Insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different result. Met andere woorden: het is niet handig altijd hetzelfde te doen en toch een ander resultaat te verwachten. Men is iets op een bepaalde manier gewend en staat er niet bij stil, dat het ook anders kan. Wanneer je ontevreden bent over hoe iets gaat en je blijft hetzelfde doen, dan maak je van jezelf een slachtoffer van de situatie.”

“Als je niet tevreden bent, Sander, doe het dan anders! Stap bijvoorbeeld op Jessie af en vraag of zij samen met jou naar je opdracht wil kijken. Jij kiest het moment uit. Je zult zien dat het dan anders gaat.” We praten een tijdje hierover door.

Na een week zitten Sander en ik weer aan tafel. Ik ben benieuwd hoe het is gegaan. Sander oogt ontspannen. “Ik heb je advies opgevolgd”, zegt hij, “het heeft me erg geholpen. Ik ben direct na een klus naar Jessie gegaan en heb haar gevraagd samen het resultaat te bekijken. Ik vond het wel spannend, maar Jessie reageerde heel positief. Ze heeft me dingen uitgelegd en ik heb er veel van geleerd.”

Ik ben hier blij mee en geef Sander mijn complimenten. “Probeer dit vaker toe te passen, ook bij andere situaties. Gaat er iets niet naar je zin, doorbreek de vicieuze cirkel en bedenk hoe je het anders kunt doen. Er leiden immers meer wegen naar Rome.”

 

Henrie Pastoor
Vallei Mediation

(I.v.m. privacy zijn in dit waargebeurde verhaal persoonsnamen en situaties gefingeerd).

Collega-ouders

Meer wegen naar Rome