“Het leven is als de toetsen van een piano

De witte toetsen zijn de gelukkige en de zwarte toetsen de droevige momenten

Wat zou muziek nietszeggend zijn als alleen de witte toetsen zouden worden bespeeld

Leer alle toetsen te bespelen, zodat er een prachtige levensmelodie ontstaat!”
 

Omgaan met tegenslagen en moeilijkheden in ons leven  

Tegenslagen horen bij het ons leven. Het klinkt vreemd, maar wees daar blij mee, want het zijn doorgaans leermomenten. Problemen zijn er om opgelost te worden en er krachtiger door te worden. Als een mens leert om goed om te gaan met de beproevingen die hij of zij soms moet doorstaan, dan zal dat het leven enorm verrijken.

Ieder mens krijgt wel eens te maken met een lastige kwestie, zoals een echtscheiding, familieruzie of een conflict op het werk. Een dergelijke tegenslag kan ons leven voor een bepaalde periode behoorlijk op z’n kop zetten.

Wat kunnen we doen om zo’n tegenslag te verwerken?

Loslaten

Het eerste, het belangrijkste én vaak het moeilijkste om te doen bij problemen en tegenslagen is loslaten.

We kunnen als mensen moeilijk loslaten en daar zijn een aantal redenen voor:
• we ontkennen of negeren het probleem
• we hebben angst (voor het onbekende, voor verandering, …)
• we willen graag de controle behouden

Als je niet loslaat dan kun je niet verder naar een volgende fase. Deze fasen kunnen we terugzien in wat iemand doormaakt tijdens rouw(verlies)verwerking.

Loslaten kun je leren. Misschien slaag je er niet altijd meteen in, maar hoe meer je leert om dingen los te laten, hoe vaker je dit doet, zal je ontdekken dat het steeds beter gaat.

Mentale weerbaarheid
Weerbaarheid heeft te maken met jezelf verdedigen tegen bedreigingen van anderen die jouw grenzen overschrijden. Voor een goede mentale weerbaarheid is het daarom van belang dat je je bewust bent van je eigen reactie en gedrag tijdens iedere situatie. Deze reacties zijn niet steeds hetzelfde. Je bent immers geen robot.

Niet opgeven
Elk probleem heeft een oplossing en gaat voorbij. We leren meer van onze worstelingen en onze overwinningen van tegenslagen dan van positieve momenten die vanzelf op ons pad komen. Je zou vandaag niet weten wat je weet als je bepaalde zaken niet had meegemaakt. Je zou vandaag niet de persoon zijn die je bent als je bepaalde zaken niet had meegemaakt. Dus hou vol en geef niet op. Want ook dit gaat weer voorbij.

Door samen in gesprek te gaan met een mediator, loop je niet weg voor een conflict, maar ga je samen de kwestie oplossen. Bij Vallei Mediation is er ruimte voor emoties, voor boosheid en verdriet, voor onbegrip en respect, voor vertrouwen en wantrouwen. Door de vinger op de zere plek te leggen, door duidelijkheid te creëren en je grenzen aan te geven èn die van een ander te respecteren, zal er een doorbraak komen in een conflict.

Durf je naast goed ook kwaad toe te laten in je persoonlijk leven?
Kun je ondanks tegenslagen toch gelukkig zijn?
De sublieme creatie van de levensmelodie vraagt om een spel met zowel de witte als de zwarte toetsen op de piano. Wie kiest voor alleen wit of zwart, halveert zijn wereld.

 

Carla van den Berg

Mediation

Het leven is als de toetsen van een piano