Bij het lezen van deze titel, zal een aantal mensen denken: Ja, was dat maar zo! Ruzies, ze komen in de beste families voor. En vaker dan u denkt! Ruzies tussen broers en zussen, ouders en kinderen, neven en nichten en ook de aangetrouwde familie is regelmatig bij een familieconflict betrokken.

 

Spanningen
Een familieruzie kan door allerlei oorzaken ontstaan en brengt enorme spanningen in de familie. Niet alleen bij de mensen die ruzie hebben, maar ook de andere familieleden hebben er last van! Juist rond de feestdagen, met Kerst en tijdens de jaarwisseling, zijn conflicten extra voelbaar. U wilt niets liever dan op een ontspannen wijze met uw gezin en uw familie samen deze momenten vieren. Maar die ruzie tussen een paar familieleden, bepaalt de sfeer op een negatieve manier. Het familiefeest is dan geen feest meer. Omdat men bang is voor scènes, vermijdt men elkaar. Als het echt niet anders kan, komt men wel bij elkaar, maar dan wordt het onderwerp van de ruzie zorgvuldig vermeden. De spanning is te snijden en niemand wordt er gelukkig van. Als een gezin tijdens feestdagen door een ruzie niet compleet kan zijn, dan voelt dat als een enorm gemis. Dat doet pijn!

Lijmpogingen
U hebt wellicht al bij beide partijen aangegeven dat het goed is, om samen het conflict uit te praten. Misschien hebben andere familieleden dit ook al eens geprobeerd, maar het leverde niets op. De starheid bleef en de ruziënde partijen zitten nog steeds in een impasse.

Hoe los je dan een familiekwestie op?
U kunt overwegen om professionele hulp in te schakelen. Met de hulp van een neutrale buitenstaander die de gesprekken tussen de familieleden begeleidt, worden conflicten en spanningen op een andere manier besproken. Henrie Pastoor is een gecertificeerd familiemediator. Hij biedt professionele begeleiding aan gezins- en familieleden om samen familiekwesties op te lossen. Als gespecialiseerd familiemediator is Henrie thuis in de emotionele, zakelijke en juridische aspecten die binnen een familiemediation kunnen spelen.

Welke leden van de familie?
Bij familiemediation nemen vaak meerdere partijen deel aan de mediation. Zo komt het regelmatig voor dat ouders en kinderen gezamenlijk meedoen. Ook mediation tussen broers en zussen komt vaak voor. Wanneer er sprake is van een conflict in een familiebedrijf, nemen vaak de vennoten en eventueel hun partners deel. Kortom, iedereen die belang heeft bij de oplossing van een conflict, kan deelnemen aan familiemediation.

Wat kunt u doen?
Als ouder zou u uw kinderen kunnen voorstellen om een mediator in te schakelen. Ook als broer of zus kunt u mediation bij uw familie onder de aandacht brengen. Tijdens de gesprekken is er de juiste ruimte voor ieders verhaal. Er wordt gezamenlijk gezocht naar constructieve oplossingen om zo conflicten te kunnen beëindigen.  Wat zou het geweldig zijn, om uiteindelijk weer samen met het hele gezin in een ontspannen sfeer de feestdagen te kunnen vieren. Het is een mooi streven om ervoor te zorgen, dat iedereen zich welkom kan voelen op het familiefeest.

Collega-ouders

 

De feestdagen vieren met het hele gezin?